+381 11 2761 636
Dunavska 97, 11000 Beograd, Srbija
English    Srpski
Pratite nas:

Vatrosprem Inovacije :: Sistemi za detekciju gasova

Nalazite se ovde:
sistem za detekciju gasa

Sistem za detekciju gasa ugljen monoksida (CO)

Ugljen monoksid je gas bez boje, mirisa, ukusa i prilikom udisanja se uopšte ne može konstatovati što otežava blagovremeno otkrivanje njegovog prisustva. U zatvorenim prostorima u povećanim koncentracijama je smrtonosan jer dovodi do gušenja. Na otvorenom ne predstavlja opasnost jer je nešto lakši od vazduha i odlazi u atmosferu

Zbog svega napred navedenog članom 40. Pravilnika o tehničkim zahtevima za zaštitu garaža za putničke automobile od požara i eksplozija (Sl. list SCG br. 31/2005) u svim garažama s prinudnim provetravanjem propisana ugradnja automatskog sistema za detekciju gasa ugljen monoksida.

Sistem se sastoji od centrale za detekciju gasa, detektora i zvučno svetlosnih alarmnih uređaja za upozorenje o povećanoj koncentraciji ugljen monoksida iznad dozvoljenog nivoa.

U slučaju pojave ugljen monoksida (CO) u garaži u koncentraciji od 100 ppm do 200 ppm, uključuje se ventilator za odimljavanje u nižoj brzini, a u slučaja da to nije dovoljno i koncentracija ugljen monoksida CO poraste preko 200 ppm ventilator počinje da radi u višoj brzini i pojačava odsisavanje ali se pored toga sada signalom sa centrale CO uključuje i svetlosna i zvučna signalizacija. Zvučna signalizacija povećane koncentracije ugljen monoksida u prostoru garaže se manifestuje preko alarmnih sirena a svetlosna signalizacija se manifestuje preko svetlosnih tabloa sa natpisom “GAS - UGASI MOTOR I NAPUSTI PROSTORIJU” i tabloa „GAS NE ULAZI“ iznad ulaznih vrata u prostor sa garažnim mestima. Ventilatori rade za sve vreme dok izvlače ugljen monoksid iz ugroženog prostora dok koncentracija ne padne ispod 100 ppm.

Gustina postavljanja detektora zavisi od njihove osetljivosti. Kod pojedinih tipova njihova osetljivost omogućuje da se postave na međusobnom rastojanju i do 20m na visini 1.5m od poda. Detektori se direktno povezuju sa kontrolnim modulima u centralnom uređaju a povezivanje opreme se ostvaruje bezhalogenim provodnikom najčešće položenim po zidu na odstojnim obujmicama.

 
© 2015. Vatrosprem Inovacije